Alegori
Alegori, edebiyatta sık sık kullanılan, fakat özellikle metafor ve sembol gibi kavramlarla karıştırılabilen bir kavramdır. Bu konuda, teknik terimleri bir kenara bırakıp, biraz günlük bir cümle kurmak, alegori konusundaki bu sıkıntıyı ortadan kaldırabilir.
Alegoriler, tıpkı yukarıdaki gibi, toplum tarafından bilineceğine emin oldukları sembolleri kullanabilecekleri gibi, mesajlarını kendi anlatılarında oluşturdukları semboller, kullandıkları benzetmeler ve mecazlarla da okuyucuya ulaştırabilir.
Burada George Orwell, bir çiftlikte yaşanan kurgusal bir havyan devriminden “bahsediyormuş gibi” gözükür. Ancak “aslında bahsettiği” şey, Sovyetler Birliği’ndeki komünist devrimin nasıl verdiği sözleri tutmayarak bir diktatörlüğe dönüştüğü konusudur.
Alegori kavramı, sık sık metaforlarla, sembollerle ve benzetmelerle karıştırılsa da, sonuç olarak bir hikayenin, romanın veya başka bir eserin, genel niteliğini ifade etmek için kullanılır. Bütün bir romanın metafor veya sembol olduğunu söylemek mümkün değildir. Bunu hissettiğiniz durumlarda, bir alegoriden veya alegorik bir anlatıdan söz etmiş olursunuz.
Benzetme, Metafor, Sembol ve Alegori kavramları arasındaki ilişki zaman zaman kafa karışıklığı yaratabilir. Bu kavramların hepsini bir arada ele alan bir yazı için buraya bakabilirsiniz